Remontit ja muutostyöt huoneistossa ja niistä ilmoittaminen

Osakkeenomistajalla on oikeus lain mukaan tehdä kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa. Osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että muutostyö suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti.

Osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle. Muutostyötä ei saa aloittaa ennenkuin yhtiön hallinto on käsitellyt ja hyväksynyt muutostyöilmoituksen.

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä tapettien vaihtamisesta tai seinien maalaamisesta, mutta esim.kylpyhuoneremontti ja lattiamateriaalien vaihto vaatii ilmoituksen tekemisen yhtiölle.

Koska talossamme ei ole huoneistokohtaisia sähkö- tai vesimittareita, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitys tai sauna eivät ole yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi sallittuja.
Liesituuletinta ei saa kytkeä poistoilmaputkistoon, koska siitä voi aiheutua haittaa muiden huoneistojen sisäilmaan.
HUOM. Jos huomaat asunnossasi taloyhtiön vastuulla olevissa laitteissa tai rakenteissa korjausta vaatimia toimia, asukkaana sinun on niistä viipymättä ilmoitettava taloyhtiön edustajalle. Jos ilmoituksen laiminlyönnistä aiheutuu rakenteille lisävahinkoa, asukas voi joutua lisävahingoista korvausvelvolliseksi.

Lain mukaan osakkaan on ilmoitettava yhtiölle kunnossapitotyöstä 

- joka saattaa vaikuttaa rakennuksen rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin
- kirjallisesti etukäteen
- ilmoitukseen on liitettävä asianmukaiset selvitykset

OSAKAS, NÄIN ILMOITAT REMONTISTA OIKEIN !

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Nyrkkisääntönä on, että liki kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Tavoitteena on turvata sekä remontintekijän että muiden osakkaiden oikeudet.

Ilmoita aina näistä remonteista

  • parketin asennus muovimaton tilalle

  • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen

  • keittiön allaskaappien vaihtaminen

  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta

  • hanan tai wc-istuimen vaihto

  • hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt

  • kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen

  • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen (lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja)

  • parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)

  • muutokset kantaviin väliseiniin

  • muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)

  • kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja

Muiden remonttien kohdalla tarkasta ilmoitusvelvollisuus isännöinniltä tai taloyhtiösi hallitukselta.

Remontista ilmoitetaan isännöintiyritykseen, jos hallitus on sopinut näin isännöinnin kanssa. Ilmoita remontista hyvissä ajoin. Remontti-ilmoituksen kohtuullinen käsittelyaika on enintään kuukausi, loma-aikoina enintään kaksi kuukautta.

Jos muutostyö vaikuttaa naapureihin, hallituksen tai isännöinnin tehtävänä on ilmoittaa muutoksesta heille. Tämän jälkeen naapurit voivat harkita, onko heillä mahdollisuus puuttua remonttiin. Remontintekijän kannattaa itsekin ilmoittaa naapureille suunnittelemastaan remontista ja työn aiheuttamasta haitasta.

Mitä ilmoitetaan?

  • osakkaan nimi ja yhteystiedot

  • tarkka osoite

  • mitä korjataan

  • milloin korjataan (remontin alkamisaika ja sen kesto)

  • kuka remontin tekee (myös suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja työnvalvojien nimet, yhteystiedot ja Y-tunnukset)

Remontin valvonta

Ilmoitusvelvollisuuttakin tärkeämpää on, että remontit tehdään oikein ja niitä valvotaan asianmukaisesti. Taloyhtiö valvoo osakkaiden remontteja, jos ne voivat aiheuttaa haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle, sen omaisuudelle tai naapureille.

Isännöintiliiton julkaisema Huoneistoremontti-opas on tehty asukkaan käyttöön tuomaan erilaisia ratkaisuja erilaisiin huoneistoremontteihin. Se opastaa asukasta tekemään remontin oikein.

Miten ilmoitetaan?

Remontti-ilmoitukset tulee tehdä kirjallisesti, jotta tiedot voidaan säilyttää ja tallentaa.

Perkkaan Huolto Oy:n verkkosivulta voit ladata remontti-ilmoituksen.

Osakkaan on ilmoitettava remontista oikein, jotta työstä tulee asianmukainen merkintä isännöitsijäntodistukseen. Näin uusi omistaja saa asuntokaupan yhteydessä tiedon tehdyistä remonteista.

Huoneistossa tehtävästä remontoinnista tulee ilmoittaa myös vähintään oman rappukäytävän ilmoitustaululla, mutta on hyvä jättää ilmoitus myös muihin rappuihin. Ilmoituksessa on käytävä ilmi missä huoneistossa remonttia tehdään ja millä aikavälillä. Remonttia saa tehdä arkisin klo 8-19, lauantaisin 10-18. Tämän jälkeen on vältettävä kovaäänistä remontointia. Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä ei saa remontoida. Hiljaisuus taloyhtiössä on klo 22-7.